רכישה של מוצר ממדינה אחת במטרה לשלח אותו למדינה אחרת, משמעה עסקת יבוא. אפילו הזמנת מוצר יחיד דרך חנות מכוונת באינטרנט ממדינה זרה/ הזמנת דוגמת מוצר מספק זר נכללת באותה קטגוריה של יבוא .
לכל מדינה יש את חוקי היבוא שלה ולהלן כמה עובדות כלליות:
- ישנם סוגי סחורות שאינן מורשות ליבוא כלל.
- במקרים מסוימים תחויב בתשלום מס על הסחורה המיובאת.
- במקרים מסוימים לא תחויב במס כלל על הסחורה המיובאת.
מס היבוא אינו קשור למעשה למדינה המייצאת (למוכר) אלא למדינה המייבאת (הקונה). מס היבוא נע בין 0-50% או אפילו יותר ועל כן חשוב מאד לברר מראש מהו גובה המס המוטל על המוצר שברצונכם לייבא לפני שאתם מעבירים כסף לספק.
שימו לב, זוהי אחריותו של היבואן ולא של הספק הסיני לברר מהו חוק יבוא מסין (תקנים, אישורים, גובה מס וכיוצ”ב) החלים על אותו מוצר במדינתם (הרי לא תוכלו לצפות מהספק הסיני לדעת מהם החוקים החלים במדינתכם כפי שהספק לא יצפה שתדעו מהם ההיטלים החלים עליו בסין כיצואן).
התשובה לשאלה האם תדרשו לשלם מס יבוא ומה יהיה גובהו תלויה במשתנים הבאים:
- סיווג המכס של המוצר.
- ערך ו/או כמות הסחורה המיובאת.
- במקרים מסוימים אופן אריזת המוצר ואופן שליחתו.
- אופן השילוח משמע מי שולח את הסחורה ומי מקבל את הסחורה. לדוגמא, חברה שמקבלת סחורה מסחרית מחברה אחרת עלולה להיות מחויבת במס על היבוא לעומת אדם פרטי שמקבל מתנה מאדם פרטי אחר לא יידרש לתשלום מס.
את התשובות לשאלות הללו תוכלו למצוא באתר הבית של רשות המיסים בישראל בעמוד ‘תעריף מכס ומס קנייה’.
להלן קישור חשוב נוסף בו תוכלו למצוא מידע באשר לגובה ההיטלים ולסוג האישורים/תקנים הנדרשים ליבוא מוצרים ארצה
וכפי שציינתי, גם רכישה של מוצרים מעטים לשימוש אישי מאתר קניות זר נחשבת עסקת יבוא ולשם בדיקת גובה המס שתחויבו בו ביבוא אישי אתם מוזמנים לעיין ב ‘טבלת המיסים המרוכזים ליבוא אישי‘ ובכללים שנקבעו עבור ‘יבוא אישי בדואר חבילות’ המפורסמים באתר של ‘רשות המיסים של ישראל’
אם כך, בכל מדינה ישנם חוקים שונים ומערכת שונה לניהול המיסוי ואם זה לא מספיק, החוקים לא נאכפים באופן סדיר בכל מקרה של יבוא וזאת מכיוון שהמכס אינו בודק כל סחורה המגיעה לארץ אלא בעיקר מבצע דגימות אקראיות וגם תהליך הבדיקה אינו אחיד (ישנם בודקים מחמירים יותר ובודקים שמחמירים פחות). אך עם זאת, כדאי לדעת שסחורה של יבואן חדש תעלה ברב המקרים לבדיקה במכס מאחר ורשויות המכס משתדלות לעקוב אחר פעילות של יבואנים חדשים.
להלן רשימה של המושגים השולטים בתחום המיסוי על יבוא סחורה:
מס יבוא – מס המוטל על סחורה מיובאת (ולעיתים גם על שירותים נלווים ליבוא סחורה).
בְּלו – מס עקיף המוטל על מוצרי צריכה מסוימים. בדרך כלל מס זה מתייחס לתחום מסוים או קטגוריה של מוצרים המחויבים במס עקיף שכל מדינה קובעת לעצמה.
מס ייחודי – משמע שהנך מתבקש לשלם רמת מס קבועה על מוצר קבוע או קבוצת מוצרים קבועה ללא קשר לערך הסחורה (ערכה הכספי).
מס על פי ערך – משמע שרמת המס המחויבת היא אחוז מסוים הנגזר מסך ערך הסחורה, זוהי הדרך השגורה ביותר לחישוב גובה מס על טובין מיובאים.
מס מכירה / מע”מ – מס זה מחויב בכל מקרה בו ישנה רכישה של סל מוצרים/שירותים במדינת האם. גובהו של המס נגזר באחוזים ממחיר המוצרים/השירותים (בישראל 16.5%) אף על פי כן, ביבוא תתבקש לשלם מע”מ גם על סחורה שנרכשה מחוץ למדינתך כשם שהיית מחויב אילו רכשת אותה בארץ. אם היבוא מתבצע על שם עסק, בעל העסק יוכל להחזיר לעצמו את המע”מ ששילם בחיוב צרכני הסחורה המיובאת במע”מ על קנייתה.
עמיל מכס – אדם או חברה בעל/ת רישיון מטעם המדינה לעסוק בשחרור סחורה מיובאת במכס. תחומי האחריות של עמיל המכס כוללים: הכנת ומילוי טפסי כניסת הסחורה לארץ (רשומון יבוא), ליידע את הגורם המייבא באשר לגובה המס שיחויב על הטובין ובאשר לאישורים/תקנים הנדרשים במכס בכדי להכנסת הסחורה לארץ וכמובן בסוף התהליך לשחרר עבורו את הסחורה במכס.
ובכן, מאמר זה התמקד בהצגה ראשונית וכללית של חוקי היבוא ומשמעותם. אני ממליצה לשכור את שירותיו של עמיל מכס מהימן ומקצועי שיוכל להקל עליכם את תהליך חיפוש המידע (אתם עלולים ללכת לאיבוד בנבכי החוקים הכתובים השונים) ולסייע לכם בכל שאלה/בעיה שתצוץ טרום התהליך (לפני תחילת ההתקשרות עם הספקים על מנת שתדעו מה לחפש ומה לשאול) ובעת שחרור הסחורה המיובאת מהמכס.
וזכרו, מרבית חברות השילוח מספקות גם שירותי עמילות מכס כך שתוכלו לשכור את שירותיה של חברה שתוכל לספק לכם את שני השירותים תחת גג אחד.