מהן הסיבות האפשריות לעיכוב יציאת סחורה בתחום יבוא מסין?
הסיפור מתחיל לאחר שכבר איתרנו ספק בתערוכה או באינטרנט, הספק עושה רושם מקצועי ומהימן, סגרנו הזמנה, העברנו תשלום מקדמה ואנו ממתינים לקבלת הסחורה. אך, אנו נתקלים בעיכוב אחר עיכוב, הימים עוברים, שבועות חולפים והסחורה עדיין מתעכבת, המלאי שלנו מדלדל, והספק עדיין לא סיפק את הסחורה…
מקרים מעין אלה מוכרים לי היטב, לא פעם ביקשו את עזרתי בתחום יבוא מסין יבואנים מתוסכלים שסחורתם מתעכבת בסין על מנת שאזרז את זמן האספקה… אך בכדי לפתור מצבים של עיכוב באספקה, עלינו להבין ראשית מדוע זה קורה…. מהן הסיבות לכך?
הספק עסוק מידי, וההזמנה שלכם אינה עומדת בראש סדר העדיפויות שלו
יבואנים רבים מבקשים לעבוד עם ספקים גדולים ובעלי מוניטין, ללא קשר לכח הקנייה שלהם ולנפח ההזמנה שביכולתם להעביר לספק. הם מפספסים את העובדה החשובה והקריטית, שדווקא הספקים הגדולים נוטים לעכב משלוחים ולפספס דד ליינים באספקה. הסיבה היא שהספקים הגדולים עובדים עם לקוחות גדולים ומקבלים הזמנות גדולות לביצוע ואז ההזמנות הקטנות נדחקות הצידה לטובת ייצור ההזמנות הגדולות ונוצר עיכוב באספקה. זהו עניין שבשגרה ומוטב לקחת זאת בחשבון אם מתעקשים לעבוד עם ספק גדול.
חוזה עבודה עם הספק – יש או אין – זה כל ההבדל
מרבית היבואנים מזלזלים בכוחו של חוזה עבודה חתום עם הספק. חתימה על חוזה עבודה עם הספק טרום תחילת הייצור וסגירת ההזמנה מציב לספק גבולות באשר לאופן ביצוע ההזמנה וכמובן באשר לזמן האספקה הנדרש, חוזה שמגדיר מה הקנס שיחול על הספק במקרה של דחיית זמן האספקה (כמובן שבאותו אופן ניתן להחיל על הספק הגבלות נוספות הנוגעות לאיכות הסחורה וכיוצ”ב וקנסות על אי הקפדה עליהן). אמנם זהו לא עניין פשוט לתבוע ספק סיני על הפרת חוזה אך חתימה על חוזה עבודה מסודר משדר לספק שלנו שאנו רציניים ומסודרים ולא ניתן לשחק איתנו. איש העסקים הסיני מעניק חשיבות רבה למילה הכתובה ונוהג בדרך כלל להקפיד לעשות כמיטב יכולתו לכבד את החוזה עליו חתם ואיום הקנסות ידרבן אותו עוד יותר לעמוד בתנאי החוזה.
הספק הוא חברת סחר וככזו מתקשה לשלוט בתהליך הייצור של המפעל המספק לו את הסחורה
כאש תפגשו ספקים מסין בתערוכות ובאינטרנט המעידים על עצמם יצרנים הם למעשה חברות סחר שרוכשות סחורה ממפעלים שונים ומוכרות ללקוח הסופי. במקרה זה הלקוח שנמצא תחת הרושם שהוא מזמין סחורה מהיצרן עצמו למעשה מזמין אותה אצל חברת הסחר שמעבירה את ההזמנה ליצרן אחד או לכמה יצרנים (תלוי בגודל ההזמנה) והתוצאה עשויה להיות עיכובים במשלוח הסחורה כאשר חברת הסחר מאבדת שליטה בתהליך הייצור ונתקלת בעיכובים מצד היצרן או כמה מן היצרנים אצלם הזמינה עבורכם את הסחורה ולכם אין קשר ישיר עם היצרן המקורי. אך כאן אני מבקשת גם להדגיש שישנם יתרונות מובהקים בהזמנת סחורה מחברות סחר בעיקר כאשר מדובר בהזמנות בהיקף קטן שמפעל יצרני יסרב לקבל הכמות הקטנה ואילו חברת הסחר תוכל בקלות לספק את הסחורה מתוקף שיתוף הפעולה הארוך עם היצרן.
אסונות טבע והפסקות חשמל
סין היא מדינה מועדת לאסונות טבע באזורים מסוימים כדוגמת שטפונות בעונת הגשמים, רוחות חזקות ועוד… אלה עשויים בקלות לגרום לשיתוק הייצור כאשר מדובר בסחורה שיש ליבשה בחוץ, בחצר המפעל ועקב הגשמים הסחורה לא מתייבשת היטב ויש להמתין לימים יבשים יותר ושמשיים יותר על מנת לסיים את העבודה. רבים מהמפעלים בסין עדיין עובדים בשיטות הללו ונסמכים על מזג האוויר לצורך הייצור ויש לקחת זאת בחשבון. מעבר לכך, סין המנוהלת על ידי ממשלה קומוניסטית לא תמיד מיטיבה עם ספקיה, וזאת מאחר ולממשלה יש זכות להחליט שרירותית להפסיק את הזרמת החשמל לאזורים שלמים במקרים של מחסור, ולעשות זאת לתקופה של ימים אחדים, והספק נותר חסר אונים כנגד ההחלטה. מצב שכזה שבהחלט אינו נדיר בסין ומביא ישירות לעיכובים בלוחות זמני הייצור של המפעל וגורם לאיחורים באספקת סחורה.