לקוחות רבים פונים אלי בנוגע ליבוא כמויות מסחריות מסין של מותגים מפורסמים מתחומים שונים: אופנה, מוצרי חשמל, מכשירים סלולאריים ועוד, על כן החלטתי לסכם כאן במאמר קצר את הנושא שיענה על כל השאלות הנוגעות לסוגיה.
יבוא מסין של מותגים כאשר ליבואן אין זיכיון חוקי ליבוא המותג מבעל המותג הזר אינו חוקי וכמו כן, לא ניתן לאתר ספקים בסין שיכולים לייצא כמויות מסחריות של מוצרים ממותגים משום שהמפעלים המייצרים את המותגים עובדים בכפוף לבעל המותג החוקי ואינם מורשים למכור את המותג ללא היתר רשמי מבעל המותג ועל כן בפנייה אליהם יפנו את המתעניין לסוכן הבלעדי שלהם בארץ ויסרבו למכור לו ישירות.
יש להדגיש גם כי אותם בעלי מפעלים בעלי זיכיון מטעם בעל המותג לא יעזו לנסות למכור את המותגים תחת לאפם של לקוחותיהם, בעלי המותג החוקיים, מחשש לאבד אותם.
בנוסף, בשנים האחרונות המכס הסיני מקפיד הקפדה יתרה על ניסיונות יצוא של מותגים באופן לא חוקי ואפילו של זיופים דומים מידי למוצר המקורי ובשל כך מעט מאד ספקים סינים יסתכנו במסחר לא חוקי במותגים.
אם כן, הדרך היחידה לעשות זאת היא ביבוא מקביל מספק המחזיק בהיתר חוקי ליצוא המותג מבעל המותג הזר ועדיין לא קשר עצמו בחוזה בלעדי עם זכיין בארץ.
למעשה, כאשר לאחד משני הצדדים (ליצואן הסיני או ליבואן) יש זיכיון חוקי ליבוא/יצוא של המותג אין בעיה להכניס את הסחורה לארץ באופן חוקי וללא סיכונים, הבעיה היא שקשה מאד לאתר ספקים בסין בעלי היתר יצוא חוקי שעדיין אין להם נציג בלעדי בארץ.
גם יבוא זיופים 1:1 (זיופים זהים למקור רק ללא סמני המותג המקורי) הוא מסוכן עבור היבואן משום שמאחר שגם ספקים שיסכימו להסתכן ביצוא הסחורה דרך המכס הסיני, לא יוכלו לסייע בשום צורה אם הסחורה תיתפס פה בארץ על ידי המכס, וסחורה לא חוקית הנתפסת במכס עוברת ישירות להשמדה ואילו היבואן ה “סורר” יכנס לרשימה השחורה של המכס.
פה יש גם לציין שמטענים של יבואנים חדשים בדרך כלל עולים לבדיקה פיזית במכס כדי לעמוד על טיבם.
החדשות הטובות הן שישנו מגוון גדול של מותגים סינים באיכויות משתנות שניתן ליבא לארץ ולמתג אותם מחדש וליצור מוצר חדש ולפרוץ עמו לשוק הישראלי.
הנה דוגמא ללקוח שמייצר ומיבא מסין מצלמות אבטחה